lördag 26 december 2009

Désirée - recension

"Marseille i början av germinal år II (enligt mammas gammalmodiga tideräkning slutet av mars 1794)/.../ I november i fjol blev jag fjorton år gammal, och till födelsedagen gav pappa mig den här fina dagboken."

Köpmansdottern Bernadine Eugénie Désirée Clary - eller Eugénie, som hon kallas - bor i Marseille under Frankrikes första republik.
När Eugénie träffar den unge korsikanen Joseph Buonaparte bjuder hon raskt hem honom i hopp om att gifta bort honom med sin syster, Julie. Joseph tar med sin bror, general Napoleone, som Eugénie blir våldsamt förälskad i. Hon blir dock sviken, börjar kalla sig Désirée och en regnig natt i Paris träffar hon general Jean-Baptiste Bernadotte, som senare skulle bli Karl XIV Johan av Sverige. Hela hennes liv skulle dock komma att präglas av den korte, karismatiske Napoleon.
I dagboken skildrar Eugénie sitt liv som köpmansdotter i Marseille, generalshustru i Paris och slutligen drottning i Stockholm. Genom hennes ögon får vi en inblick i revolutionens Frankrike och personligheten Napoleon och en jämförelse av Sverige och Frankrikes hov.

Désirée (1951) av Annmarie Selinko är en roman baserad på historiska händelser, vilket gör den svår att recensera. Är det viktigt att romanen följer verkligheten eller är det väsentligare att få en minnesvärd läsupplevelse?
Eftersom boken inte utger sig för att vara någon biografi, anser jag att det räcker med att man kommer ihåg att läsa och uppskatta den ur ett skönlitterärt perspektiv.

Romanen är nämligen välskriven och fullproppad med detaljer rörande Frankrike i början av 1800-talet; kläder, societetsliv och traditioner beskrivs med ett lätthet som kan uppskattas av de flesta. Selinko ger även en nyanserad skildring av de stora männen Bernadotte och Bonaparte.
Mest intressant är dock Désirée Clary själv. Vem var egentligen denna fransyska som var Napoleons fästmö och senare drottningen av Sverige? Annmarie Selinko har valt att framställa henne som en envis, rättfram och empatisk kvinna som hade väldigt svårt att förställa sig och som var väldigt inblandad i både Napoleon, Frankrike och Sveriges öde.
Hur sant detta är låter jag vara osagt, men Désirée är framför allt en fängslande och läsvärd berättelse som blandar historia, kärlek och krig på ett strålande sätt.


Maria

3 kommentarer:

  1. Mycket bra recension som får mig att vilja läsa boken!

    SvaraRadera
  2. Jag har letat efter boken men inte hittat den!
    Finns den i bokhandeln eller skall jag försöka på biblioteket? / Amy

    SvaraRadera
  3. Hej! Boken finns definitivt på biblioteket och det ser även ut som att adlibris.com har det. Så pröva på någon av dem!

    SvaraRadera