måndag 14 december 2009

Hemsöborna av August Strindberg


August Strindberg (1849-1912) räknas till en av Sveriges mest betydelsefulla författare och var under sina verksamma år också en av de dominerande figurerna i det litterära Sverige. Han var även en av landets mest produktiva författare, och skrev under sin levnadstid inte mindre än sextio dramer, tio romaner, tio novellsamlingar och flera tusentals brev.

Strindberg började sin författarkarriär under sina läkarstudier i Uppsala och erhöll år 1871 ett stipendium av kung Karl XV för sin lovande framtid som författare. År 1879 fick han sitt litterära genombrott med den samhällskritiska romanen Röda Rummet. För denna roman fick han mycket uppmärksamhet, och under sin senare karriär blev han både hyllad för sina litterära framgångar, men främst kritiserad för sin frispråkighet vilket senare ledde både till att han lämnade Sverige och åtalades för hädelse för sin novellsamling Giftas I-III.

Under sitt liv hann Strindberg med tre äktenskap, vilka samtliga tog slut innan hans död. Efter dessa förhållanden var Strindberg bitter på kvinnan, och förändrades från att i unga år vara en förespråkare för kvinnan, till en av landets största kvinnohatare.

Den skönlitterära Hemsöborna är idag en av Strindbergs mest lästa verk och skildrar livet bland invånarna på Hemsö. Historien börjar med att drängen Carlsson anländer från Värmland till skärgården för att tjänstgöra hos madam Flod. Det blir stor uppståndelse kring nykomlingen som snabbt gör sig impopulär bland de övriga tjänstefolket med sitt vågade sätt och farligt höga ambitioner...

Källor:
http://www.wikipedia.se
http://www.strindbergsmuseet.se/

Julia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar