måndag 14 december 2009

"Désirée" av Annemarie Selinko



Annemarie Selinko (1914-1986) var en av de mest framgångsrika, tyskspråkiga författarna i slutet av 1930-talet, vilket är anmärkningsvärt eftersom hon endast skrev fyra romaner. Alla blev dock stora succéer och filmatiserades på 50-talet.

Selinko föddes i Wien och studerade språk och historia på universitetet, för att sedan bli journalist. Sin blivande make, danske diplomaten Erling Kristiansen, träffade hon 1937 på en internationell konferens i Geneve där hon skulle intervjua politiker.

Under andra världskriget flydde Selinko till Sverige med sin man. Där arbetade hon för Röda Korset som tyskspråkig tolk då de tog emot flyktingar från koncentrationslägren och en av flyktingarna inspirerade henne till att skriva om Désirée Clary - Napoleons fästmö och senare Sveriges drottning.

Désirée kom ut 1951 och blev Annemarie Selinkos största framgång. Boken handlar om franska borgardottern Désirée Clary. Hon var förlovad med Napoleon Bonaparte, men blev sviken och gifte sig istället med generalen Jean-Baptiste Bernadotte, som sedan blev kung Karl XIV Johan av Sverige. Boken följer hennes liv från Marseille till Stockholm.

Källa: Wikipedia


Maria

4 kommentarer:

  1. Jag har också börjat läsa boken. Mycket intressant! Herman Lindqvist har ju precis givit ut en bok om Jean-Baptiste Bernadotte, som jag har läst. Jag gillar att få historien ur Désirées perspektiv, att få en kvinnlig vinkling på det hela.
    Malin

    SvaraRadera
  2. Kul att du också läser den, kom jättegärna med fler kommentarer och synpunkter så vi får höra vad du tyckte om den!
    Herman Lindqvists bok har även jag läst, och det känns som att "Désirée" är en mer målande skildring, även om den kanske inte följer händelserna helt. Snart kommer recensionen...

    Maria

    SvaraRadera
  3. Nu har jag läst ut boken och jag måste säga att det är en fantasisk berättelse! Mycket bättre än Herman Lindqvists bok.
    Kan rekommendera alla att läsa den.

    Malin

    SvaraRadera
  4. Trevligt att höra. Då vet vi var du står i denna fråga!

    SvaraRadera