torsdag 25 februari 2010

Jane Austen


Jane Austen räknas som en av Englands största författare och föddes i en välbärgad familj år 1775. Redan i unga år skrev hon noveller och romaner men det var först några år senare som hennes första verk publicerades, nämligen Förnuft och känsla (1811). Två år senare publicerades Stolthet och fördom som kom att bli hennes mest älskade bok. Ytterligare två böcker gavs ut under hennes livstid innan hon dog år 1817.

Under hennes levnad var Austen en måttligt populär författare och det var först efter hennes död som hon fick sitt genombrott. Dessutom har tre romaner givits ut efter hennes död.

Utmärkande för Austen är hennes skildringar av starka kvinnor som rör sig i Englands överklass och hennes bitande cynism.

2 kommentarer:

  1. Intressant figur denna Austen. Vet att det har gjorts flera filmer och böcker om henne, så det måste varit något speciellt med henne och hennes böcker. Kanske ska försöka mig på att se "Stolthet och fördom"...

    SvaraRadera
  2. Ja, Jane Austen är en kvinna i en klass för sig. Själva föredrar vi BBC:s TV-version av Stolthet och Fördom. Testa den vettja!

    SvaraRadera