torsdag 11 mars 2010

En spricka i kristallen - recension


En spricka i kristallen är historien om överklassflickan Suss, som vi får följa från tidig barndom upp i vuxen ålder. Fokus ligger på henne och människorna i hennes omgivning, och främst hennes familj. Till ytan är de en lycklig överklassfamilj, men under den välpolerade ytan döljer sig en helt annan verklighet.

Den röda tråden i boken är den problematiska relationen mellan Suss och hennes familj, som kommer till att påverka henne under hela hennes liv. Familjen består av den framgångsrike men frånvarande pappan, som trots otrohet och snedsteg höjs till skyarna i Suss ögon. Mamman, som är den närvarande av föräldrarna, är känslokall och sarkastisk, framförallt mot Suss som ständigt blir påmind om sina sämre sidor. Suss syster Louise är den lyckade dottern, vars musikaliska framgångar föräldrarna gärna berättar om.

Parallellt med barndomsskildringen får vi även följa Suss i hennes vuxna liv, där hon fortfarande söker den bekräftelse hon inte fick som barn. Dessa behov skapar problem när hon skall ingå relationer med utomstående människor och hon får hela tiden kritik mot hennes egen familj. Suss slits ständigt mellan två läger - kommer hon någonsin ha styrkan att välja sida?

Vi tycker att boken var helt okej, men vi hade nog alla lite för höga förväntningar. Visst är den läsvärd och det är intressant att följa Suss och hennes utveckling, men det är ändå någonting som saknas. Det är svårt att pricka in exakt vad som saknas för att boken skall kännas fullkomlig, från och till blir vi berörda men ofta landar den helt platt. Vissa av oss tyckte även att det var störande att inte veta vad i boken som är verkligt och vad som är fiktivt, främst på grund av att boken blivit så uppmärksammad just av det skäl att den är verklighetsbaserad.

3 kommentarer:

 1. Överklasskildring... Hur kommer det sig att alla som inte är överklass är så himla intresserade av den? Typ gossip girl. Vad tror ni??

  SvaraRadera
 2. Ni verkar vara väldigt duktiga på böcker.
  Jag har ett arbete i skolan där jag ska skiva om tre klassiker och jämföra dem.
  Men min fråga är om ni har några bra böcker som är klassiska? Har läst att Jane Austen så ingen av henne.
  Tack så mycket
  p.s. er blogg är väldigt inspirerande!

  SvaraRadera
 3. My: Ja, det är en bra fråga. Man brukar ju säga att gräset alltid är grönare på andra sidan; vi längtar helt enkelt efter det som man inte själv har! Eller vad tror du?

  Greta: Tack för alla fina komplimanger! Oj det var svårt, det är ju en stor djungel! Vi hjälper dig så klart gärna, men vi skulle behöva lite mer detaljer: ska böckerna vara skrivna under samma epok? Ska de ha ett gemensamt tema? etc. Hör av dig!

  SvaraRadera