tisdag 30 mars 2010

Svenska myggor och italienska tigrar

Äntligen är det dags för den efterlängtade recensionen av Myggor och tigrar.

I Maja Lundgrens Myggor och tigrar får vi följa författaren själv i hennes liv, både bland den svenska kultureliten och i camorrans Neapel. Svenskt kulturskvaller varvas med en intressant skildring av maffian vid Vesuvius sluttning då Maja Lundgren beskriver sina upplevelser av att vara kvinna i dagens kultur- och mediesamhälle, vilket inte skiljer sig nämnvärt från maffians machokultur. Skillnaden är att de svenska kulturpersonligheterna likt myggor sticker henne genom pikar, medan den italienska maffian attackerar direkt som en tiger. Hon lämnar ohämmat ut både sig själv och andra kulturpersonligheter och sparar inte på detaljerna när hon berättar om hur hon blir behandlad.

Maja Lundgren beskriver detaljrikt hur hon brottas med sina känslor och hur hon blir bemött i olika situationer. Vi tycker att boken hade en spännande början, men den höll inte riktigt hela vägen. Stundvis var det intressant och boken hade sina höjdpunkter, men för oss som inte är särskilt insatta i varken kultureliten eller camorran blir den ganska utdragen och ofokuserad. Vi anser dessutom att media har gett en lite felaktig bild av boken, då uthängningen av kända svenskar inte alls tar upp lika mycket plats som man kan tro. Faktum är att Myggor och tigrar till största delen består av skildringen av den neapolitanska maffian.

Myggor och tigrar är ett välkommet inlägg i dagens jämställdhetsdebatt då vi får följa hennes liv bakom kulisserna där hon ständigt blir nedtryckt på grund av sitt kön.
För visst är det märkligt att vi i dagens moderna samhälle inte har kommit längre i utvecklingen?

måndag 29 mars 2010

Bloggprovokatör och författare


Alex Schulman är mest känd för att varit chefredaktör på stureplan.se och haft åtskilliga bloggar, flera tillsammans med sin bror Calle, där han uttryckt starka och provocerande åsikter om allt och alla. Detta har gjort honom till en både älskad och hatad person i det avlånga landet Sverige. Men vem är Alex Schulman egentligen?

Alexander "Alex" Schulman föddes i Skåne 1976. Han växte upp med sina två bröder och sina föräldrar, som båda jobbade inom media. Schulmans pappa - Allan Schulman, som var känd journalist och radio- och TV-producent - är anledningen till att han skrev Skynda att älska. Boken är Alex första och hittills enda skrivna verk och handlar om hur det är att växa upp med en 57 år äldre pappa. Minnesromanen kom ut 2009.

Källa: Wikipedia
Bild: www.realtid.se

fredag 26 mars 2010

Skynda att älska och låna denna bok!


Julia har bestämt sig. Den andra och sista boken i temat Författarens verklighet blir den självbiografiska Skynda att älska av Alex Schulman. Recensionen skrivs torsdag v. 15, veckan efter påsklovet.

Det är en populär bok som kan vara svår att få tag på i bibliotekets hyllor, så bege dig dit med detsamma för att vara säker på att få ett exemplar!

P.S. På grund av Textivalyra är recensionen av Myggor och tigrar uppskjuten till på tisdag. Håll ut!

torsdag 25 mars 2010

Vi ses väl på lördag?

Nu finns hela programmet för Textival ute!

Var? House of Win Win, Tredje Långgatan 13b mittemot Linnéstadens bibliotek.


När? Kl 15.00, var där i god tid.

tisdag 23 mars 2010

Hallå alla facebook:are!!

Som ni garanterat har hört så kommer vi att glänsa i vimlet på litteraturfestivalen Textival. Passa på att gå med i vår evenemangsgrupp på facebook. Klicka här!

söndag 21 mars 2010

2007 års mest omtalade bok

Som ni säkert har märkt läser vi just nu Myggor och tigrar av Maja Lundgren, en bok som när den kom ut skapade en minst sagt livlig debatt. Nu är Maja Lundgren återigen på tapeten, men denna gång har tonvikten legat på hennes alldeles färska bok Mäktig tussilago.

Det var efter att jag hade läst flertalet intervjuer med Maja Lundgren som min nyfikenhet för hennes böcker väcktes, och när temat blev Författarens verklighet kände jag att Myggor och tigrar var perfekt! Det är en bok i gränslandet mellan roman och biografi som skildrar camorran i Neapel, för det mesta utifrån författarens egna erfarenheter. Parallellt med detta får man som läsare följa med i det svenska kulturlivet; ett kulturliv med beteenden som inte är alltför olika den italienska maffians...

Vår alldeles egna recension av Myggor och tigrar skrivs och läggs upp nu på torsdag, v.12. För att mildra er brutala nyfikenhet bör ni skynda er till biblioteket och låna den själva. Sätt helt enkelt igång och läs 2007 års mest omtalade bok!

Frida

fredag 19 mars 2010

BOKMAFFIAN PÅ TEXTIVAL!!!

Nu har ni alla chansen att träffa Bokmaffian i egen hög person nästa lördag den 27 mars då vi medverkar i litteraturfestivalen "Textival". Vi har blivit inbjudna för att berätta om vårt arbete med Bokmaffian i några minuter. Mer information om tider och plats kommer snarast!

Hoppas vi ses då!

Bokmaffian

tisdag 16 mars 2010

Maja Lundgren

Maja Lundgren är en svensk författarinna, född 1965. Utöver sitt författarskap är hon också journalist, främst inom kultur, och översättare.

Lundgrens romandebut inträffade 1993 med En spricka i ögat, men det var dock först 2001 som hennes författarkarriär fick sig en ordentlig skjuts i och med utgivningen av Pompeji. Denna bok blev snabbt hyllad och blev både nominerad och tilldelad flertalet prestigefyllda priser.

Myggor och tigrar (2007) är hennes tredje bok; om man skall kalla den roman eller biografi är en omdiskuterad fråga. Även denna bok fick stor uppmärksamhet, denna gång var den direkta kritiken främst riktad mot hennes djärva utlämnanden av kända kulturpersonligheter.

I dagarna har hennes fjärde roman tagit plats i landets boklådor, nämligen Mäktig tussilago. Vilken typ av kritik denna roman kommer att få återstår att se, men en sak är säker: Maja Lundgren fortsätter att beröra oss.

Tips!
Vill du veta mer om Maja Lundgren och hennes liv? Besök hennes blogg genom att klicka här.

Källa: Wikipedia

torsdag 11 mars 2010

En spricka i kristallen - recension


En spricka i kristallen är historien om överklassflickan Suss, som vi får följa från tidig barndom upp i vuxen ålder. Fokus ligger på henne och människorna i hennes omgivning, och främst hennes familj. Till ytan är de en lycklig överklassfamilj, men under den välpolerade ytan döljer sig en helt annan verklighet.

Den röda tråden i boken är den problematiska relationen mellan Suss och hennes familj, som kommer till att påverka henne under hela hennes liv. Familjen består av den framgångsrike men frånvarande pappan, som trots otrohet och snedsteg höjs till skyarna i Suss ögon. Mamman, som är den närvarande av föräldrarna, är känslokall och sarkastisk, framförallt mot Suss som ständigt blir påmind om sina sämre sidor. Suss syster Louise är den lyckade dottern, vars musikaliska framgångar föräldrarna gärna berättar om.

Parallellt med barndomsskildringen får vi även följa Suss i hennes vuxna liv, där hon fortfarande söker den bekräftelse hon inte fick som barn. Dessa behov skapar problem när hon skall ingå relationer med utomstående människor och hon får hela tiden kritik mot hennes egen familj. Suss slits ständigt mellan två läger - kommer hon någonsin ha styrkan att välja sida?

Vi tycker att boken var helt okej, men vi hade nog alla lite för höga förväntningar. Visst är den läsvärd och det är intressant att följa Suss och hennes utveckling, men det är ändå någonting som saknas. Det är svårt att pricka in exakt vad som saknas för att boken skall kännas fullkomlig, från och till blir vi berörda men ofta landar den helt platt. Vissa av oss tyckte även att det var störande att inte veta vad i boken som är verkligt och vad som är fiktivt, främst på grund av att boken blivit så uppmärksammad just av det skäl att den är verklighetsbaserad.

onsdag 10 mars 2010

Nytt tema - ny bok


I morgon, torsdag, recenserar vi En spricka i kristallen. Denna bok är, som ni kanske vet, den sista i överklasstemat. Nästa tema blir, som ni också vet, författarens verklighet.

Frida är först ut att välja bok och det är nu bestämt att denna bok kommer att bli Myggor och Tigrar av Maja Lundgren.




Passa på att låna boken med en gång, den skall nämligen vara utläst v. 12!

torsdag 4 mars 2010

Nytt tema!

Nu är det snart dags för ett nytt sprakande tema!
Denna gång sätts författarna i rampljuset - ju verkligare desto bättre. Temat blir alltså Författarens verklighet.

Snart får ni även reda på vilka böcker som skall ingå under detta tema!
Håll ut!

tisdag 2 mars 2010

Cecilia von Krusenstjerna


Cecilia von Krusenstjerna, född 1961 som Gyllenhammar, är en göteborgsk författarinna. Hon är, som man kan ana till namnet, dotter till den f.d Volvochefen P.G Gyllenhammar och har skildrat sin överklassuppfostran i sin första och hittills enda roman, En spricka i kristallen (2004).

När boken kom ut på marknaden var kritiken från hennes egna krets stor och det kom att påverka hennes relation till sina föräldrar. År 2007 hade hon ingen kontakt med sin pappa och året därpå genomgick hon både en skilsmässa och förlorade sin mamma, Christina Gyllenhammar.

Det finns uppgifter på att von Krusenstjerna påbörjade en andra roman redan 2004, men det återstår att se om den någonsin kommer ut på marknaden.


Källa: Wikipedia och Bonniers hemsida

måndag 1 mars 2010

En spricka i kristallen


Nu är det dags för den andra och sista boken som ska spegla temat överklass. Vi har precis läst Jane Austens roman som skildrar överklassen under det sena 1700-talet och nu är det tags att kasta oss 200 år in i framtiden - till vår tid.
När det blev bestämt att nästa tema skulle bli överklass kom jag att tänka på den till viss del självbiografiska romanen En spricka i kristallen (2004) av Cecilia von Krusenstjerna. Jag hörde talas om den för några år sedan och blev genast intresserad av att få en inblick i hur det är att växa upp i en överklassfamilj i modern tid. Dessutom såg jag tv-serien som är baserad på boken. Det här var en bok som jag ville läsa och nu är det dags!

En spricka i kristallen handlar om Suss som växer upp i en fin familj i Göteborg, där framgång och makt är väsentligt. Bakom den fläckfria fasaden lurar konflikter och olycka. Suss anses vara den felande länken i familjen, som kretsar kring fadern som är företagsledaren, den kyliga modern och den dominerande morfadern. Sammanhållning är A och O och när Suss blir vuxen får hon svårt att frigöra sig från familjen.

Kila iväg till biblioteket för att ta reda på hur det går för Suss och hennes familj, eller vänta tills v. 10 då recensionen av En spricka i kristallen läggs upp!

Ebba